Ostrze do krajalnicy – precyzyjne krojenie żywności

Ostrze do krajalnicy to element, który zapewnia właściwą pracę urządzenia. To dzięki niemu plastry wędliny lub sera mają odpowiednią grubość. Wymiana noża po jakimś czasie będzie konieczna, aby krajalnica działała sprawnie. Sprawdźmy, czym różnią się noże profesjonalnych marek od ich tańszych odpowiedników.

Markowy kontra tani nóż do krajalnicy

nóż teflonowy do krajalnicySzybkie i efektywne krojenie produktów jest niezbędne w miejscach, gdzie sprzedaje i podaje się żywność. Może to być zatem dział mięsny w sklepie spożywczym, sklep wędliniarski czy zakład żywienia zbiorowego (restauracja, bar, stołówka, szkoła, szpital).

Przy wyborze noża bez wątpienia warto zwrócić uwagę na markę. Zdecydowanie lepiej wybrać nóż znanej, sprawdzonej marki, działającej od wielu lat na rynku. Mogą to być noże producenta krajalnic lub wyposażenia dla sklepów. Tanie noże mało znanych producentów szybko się tępią i w rezultacie szarpią żywność, krojąc ją na nierówne kawałki. Prowadzi to do marnowania produktów i nieefektywnej pracy. Warto zatem zdecydować się na sprawdzone marki, które wiedzą, jak zapewnić wysoką jakość elementów krajalnicy.

Ceny markowych noży do krajalnic rozpoczynają się od około stu złotych. Noże wykonane z teflonu kosztują kilkaset złotych. Natomiast tańsze są noże wykonane ze stali węglowej. Czym różnią się oba rodzaje noży? Odpowiedź niżej.

Jakie ostrze tnące do krojenia wędlin

wyposażenie stanowiska mięsnegoStal węglowa zapobiega pękaniu i odkształcaniu się noży. Z kolei teflon, kojarzony z powierzchnią patelni, wykazuje dużą odporność na ścieranie, pękanie oraz brak przywierania żywności do noża. To ostatnie będzie zatem przydatne w krojeniu takiej żywności jak na przykład sery żółte. To, na jaki nóż się zdecydować, zależy więc od rodzaju produktów, które zamierzamy kroić.

Do wyboru mamy na przykład noże o średnicy 220 i 250 milimetrów. Taką średnicę noży stosuje się w większości krajalnic. Kiedy zakupimy już nóż, należy go naostrzyć. W tym celu powinniśmy użyć nowych kamieni ostrzących i gładzących. Jeśli użyjemy starych, zużytych kamieni (chociażby jednego z nich), poskutkuje to niewłaściwym naostrzeniem noża kołowego. W rezultacie przyczyni się to do nieprawidłowej pracy maszyny. Ważne zatem, by były to nowe kamienie. Mamy wtedy pewność, że nie uszkodzimy nowo zakupionego noża, a krajalnica będzie pracować prawidłowo. Przy wymianie noża najlepiej zakupić cały komplet – nóż, kamień ostrzący oraz kamień gładzący.

Oferujemy markowe noże i kamienie do krajalnic.

 

Przeczytaj również:
http://wyposazenie-dla-sklepow.pl/sklepy-spozywcze/krajalnica-do-wedlin-w-gastronomii/
http://regaly-do-sklepu.pl/regaly-druciane/regal-gastronomiczny-wyposazenie-zaplecza-kuchennego/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.